Kaneelbruine Brilvogel
Hypocryptadius cinnamomeus

Algemeen

English: Cinnamon Ibon, Cinnamon Rufous-eye, Cinnamon White-eye
Deutsch: Zimtbrillenvogel, Zimtvogel
Français: Zostérops cannelle
Taxanomie: Hypocryptadius cinnamomeus E. J. O. Hartert, 1903*, Mount Apo and Mount Kitanglad, Mindanao, Philippines.

 

De kaneelbruine brilvogel heeft een schedel en snavel die vergelijkbaar is met de schedel en snavel van de mussen. Na een studie van het mitochondriaal en nucleair DNA samen met het skelet verkregen Jon Fjeldså en collega's het bewijs dat deze soort behoort tot de mussen-familie (Passeridae) en werd daarom in een aparte onderfamilie geplaatst.

Uiterlijke kenmerken

De kaneelbruine brilvogel is een brilvogel van gemiddelde grootte. De mannetjes en de vrouwtjes lijken sterk op elkaar. De rug van deze vogel is kaneelkleurig en de buitenste veren van de staart en vleugel hebben een zwartachtig randje. De hals en de borst van deze brilvogel zijn wat geelachtig kaneelkleurig, de buik en de stuit daarentegen zijn geelachtig wit. De snavel en poten van deze vogel zijn grijs en de ogen kastanjebruin.

 

Grootte/Size/Größe/Taille: 15 cm
Vleugel/Wing/Flügel/Aile: 85 mm
Staart/Tail/Schwanz/Queue: ...... mm
Poot/Tarsus/Bein/Tarse: ...... mm
Snavel/Culmen/Schnabel/Bec: ...... mm
Gewicht/Weight/Gewicht/Poids: ...... g 

Monotypisch

De kaneelbruine brilvogel is monotypisch, dwz dat er geen ondersoorten bekend zijn.

Verspreidingsgebied en biotoop

Leefgebied: 

De kaneelbruine brilvogel komt alleen voor op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen en is daar te vinden boven de 1000 meter hoogte op de bergen; Mount Apo, Mount Busa, Mount Hilong-Hilong, het Kitangladgebergte, Mount Malindang, Mount Mayo, Mount Puting Bato en de bergen van Misamis Oriental (bergen aan de kust van Daggayan). Deze brilvogel leeft in groepen van de eigen soort of samen met andere vogels zoals met de bergbrilvogels (Zosterops montanus), de blauwkopwaaierstaart (Rhipidura cyaniceps), de ornaatmees (Pardaliparus elegans) en de Noordse boszanger (Phylloscopus borealis).

De kaneelbruine brilvogel leeft in tropische vochtige bossen op bergen en "mossy" bossen (bossen met veel soorten mossen; zoals het Kitangladgebergte) boven de 1000 m hoogte.

Huisvesting

 

Sociale eigenschappen

 

Voeding

De kaneelbruine brilvogel foerageert tussen de takken en bladeren van de bossen waarin ze leven. Deze vogel eet voornamelijk insecten, die tussen de bladeren gevonden worden.

Voortplanting

Bij sommige exemplaren van de kaneelbruine brilvogel zijn in de maanden februari tot en met mei vergrote gonaden (geslachtsklieren) waargenomen.

Sinds kort is het bekend dat deze vogel zijn nest bouwt in een holle boom. Bekijk de film: https://www.youtube.com/watch?v=_uni7tAvg5g

 

 

* Naam van de eerste auteur die deze vogelsoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde.

Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staat de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.