Voeding

De leden van de Werkgroep voor Ploceidae hebben vanaf het ontstaan van de werkgroep een grote focus gehad op zowel voeding als huisvesting. Om de vogels een goede stimulans te bieden om over te gaan tot kweken, dienen zowel voeding als huisvesting in overeenstemming te zijn met natuurlijke omstandigheden, zoals de vogels deze kennen in hun natuurlijke omgeving. Zo is de werkgroep tot een eigen zaadmengsel voor Ploceidae gekomen. Door de jaren heen zijn gegevens genoteerd over welke zaden een nuttige werking hebben voor de vogels, alsook welke goed opgenomen worden. Deze samenstelling bevat geen eivoer, ruimix, levend en groenvoer, alsook grit en maagkiezel. Al deze voeders dienen eveneens in voldoende mate aan de vogels verstrekt te worden, zodat ze naar voldoening ervan op kunnen nemen. Voor een specifiek voedselvoorschrift verwijzen we ook naar de soortbeschrijvingen.
De volgende samenstelling is door de Werkgroep opgesteld:
24% Gele Millet
15% Witte Millet
10% Wit–/Plat–/Kanariezaad
6% Boekweit
5% Rode Millet
5% Lijn–/Vlaszaad
4% gepelde Haver
3% Neger–/ Nigerzaad
3% Hennep
3% Paddy / ongepelde rijst
3% Radijszaad
2% gepunte Haver
2% Tarwe
2% Cardy / Saffloorzaad
2% Komkommerpitten
2% Dari rood / Milo
2% Spinaziezaad
1,5% Maïsgrutten
1,5% Dari wit
1% gedroogde Lijsterbessen
1% Rozijnen
1% Katjang Idjoe
1% Meloenpitten
Naast het samenstellen van een passend zaadmengsel voor de vogels behorende aan de Ploceidae, is de werkgroep ook actief met het verzamelen en documenteren van de bruikbaarheid van bepaalde soorten onkruid. Deze database is te vinden op het forum. Een korte omschrijving is hieronder weergegeven in een tabel, waarbij aangegeven wordt of van de soort alleen het blad of zaad gebruikt kan worden, of dat de plant giftig of schadelijk is voor de vogels. Houd er echter altijd rekening mee, overdaad schaadt!
Deze database is onder andere opgesteld met de boeken en lezingen van Alois van Mingeroet. Hieronder een overzicht van de tot op heden gedocumenteerde onkruiden:

Onkruiden; zaden, groen, vruchten en bessen voor vogels
Weeds; seeds, green, fruits and berries for birds