Blauw guichelheil 

Wetenschappelijk: Anagallis coerulea

guichelheil is een samenstelling van guichel (gekheid of razernij) en heil (helen), omdat men dacht dat guichelheil geestesziekten en melancholie kon genezen.
Anagallis komt van het Griekse woord anagelao (ik lach), eveneens vanwege het vermeende effect dat melancholie door het gebruik van dit plantje kon worden verdreven.
Coerulea betekent blauw.

English: Blue Pimpernel or Poorman's Weatherglass

Deutsch: Blauer Gauchheil
Français: Mouron bleu

Familie: Sleutelbloemfamilie, Primulaceae
Geslacht: Anagallis, Guichelheil

Niet aan de vogels geven, zeer giftige plant!

 

Afmeting: 5 - 50 cm.
Levensduur: Eenjarig. Therofyt (geen winterknoppen).
Bloeimaanden: Mei, juni, juli, augustus, september en oktober. (V-X)
Wortels: Worteldiepte tot 20 cm.
Stengels: De liggende of opstijgende stengels wortelen niet. Ze zijn vierkantig en kaal.
Bladeren: Eirond tot langwerpig eironde, tegenoverstaande of zelden in kransen van 3 zittende bladeren zonder steel. Zwarte klierpuntjes aan de onderkant. 
Bloemen: Blauw, soms paars of groen kleurige bloemen, tweeslachtig (mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen, kroonslippen hebben weinig of geen klierharen aan de rand. Kroonbladen zijn smaller dan die van rood guichelheil (Anagallis arvensis) en bedekken elkaar niet aan de randen, ongeveer 6 mm lang en 3,5 mm breed. Aan de top zijn ze gezaagd en hebben ze viercellige klierharen. De kelkbladen zijn fijn gezaagd.
Vruchten: Doosvrucht. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
   
Biotoop: Zonnige, warme, open plaatsen op vochtige, kalkrijke, matig voedselrijke grond (zand en mergel).
Groeiplaatsen: Akkers (graanakkers), omgewerkte grond, braakliggende grond, tuinen (moestuinen) en ruderale plaatsen bij graanpakhuizen, korenmolens en meelfabrieken.
Verspreiding: Over de gehele wereld, oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Vrij zeldzaam in Midden- en Zuid-Europa.
Algemeen: zeer zeldzaam, bedreigd, Rode lijst 2012
Informatie: GIFTIG

 

Bijzonderheden:

Guichelheil (Anagallis arvensis) en blauw guihelheil (Anagallis coerulea) lijkt veel op vogelmuur (Stellaria media), Duinvogelmuur (Stellaria pallida) of Heggevogelmuur (Stellaria neglecta)door ongeveer dezelfde groeiwijze, maar de bloemetjes van de vogelmuur-soorten zijn wit en niet giftig. 

De witte bloempjes van de vogelmuur soorten staan de gehele dag open, terwijl de rode bloempjes van guichelheil (Anagallis arvensis) en de blauwe bloempjes van blauw guichelheil (Anagallis coerulea) allen maar open zijn gedurende de ochtend tot ongeveer 14.00 uur. Bij regenachtig en bewolkt weer gaan de bloempjes zelf niet open.

De plant moet niet verward worden met de blauwe vorm (Anagallis arvensis subsp. foemina) van rood guichelheil (Anagallis arvensis subsp. arvensis).

 

Terug naar Onkruiden; zaden, groen, vruchten en bessen voor vogels