Uitplaatsing Madagaskarwevers Burgers Zoo naar leden WvP | mei 2013

De Werkgroep voor Ploceidae draait nu al ruim vijf en een half jaar met groot succes. Ons hoogste doel, namelijk het behouden van wevers, wida’s en mussen in de avicultuur streven wij nog steeds vol enthousiasme na. Samenwerking met dierentuinen ten behoeve van soortbehoud werpt, zoals u al eerder heeft kunnen lezen, zijn vruchten af. Wij hebben veel ervaringen uitgewisseld met dierentuinen en er is een aantal van onze werkgroep-vogels vertrokken naar dierentuinen in Nederland, België en Duitsland. Nu mogen wij wederom een zeer positieve ontwikkeling aan onze geschiedenis toevoegen: wij ontvangen als Werkgroep voor Ploceidae een grote groep Madagascar wevers (Foudia madagascariensis) van Burgers’ Zoo te Arnhem.

 

Burgers’ Zoo kweekt al jaren zeer goed met deze soort, echter in de avicultuur komen wij ze als particuliere liefhebbers niet zo vaak tegen. De Madagascar wever of Madagascar fodie komt van oorsprong voor op het eiland Madagascar, ten oosten van Afrika. De mannen hebben in het broedseizoen een prachtig helderrood verenkleed met een zwarte oogstreep.
De vogels worden verspreid over maart en april uitgevangen. Wie ooit in Burgers’ Bush in is geweest kan zich voorstellen dat dit geen eenvoudige klus is. Alle vogels zijn of worden gemerkt met een aluminium voetring van de dierentuin. Vervolgens worden de vogels een periode in separatie gehouden en gekuurd. Tevens worden ze aan een strenge gezondheidscheck onderworpen. Immers, het is van groot belang alleen gezonde vogels uit te plaatsen. Op zaterdag 6 april 2013 werd de eerste lichting, bestaande uit 32 vogels, door een van de bestuursleden opgehaald en overgedragen aan een van de leden. Op zaterdag 27 april zijn er nog eens 42 vogels binnen de WvP geplaatst. In totaal zullen er ruim 100 Madagascar wevers bij leden van de WvP gehuisvest worden.


Een zeer heuglijk moment dus; we kunnen als werkgroep deze soort echt weer op de kaart zetten, want kweeksuccessen zijn nog schaars. Uiteraard doen we dit in samenwerking met verschillende dierentuinen. Wij danken Burgers’ Zoo voor het in ons gestelde vertrouwen en verheugen ons op een duurzame en vruchtbare samenwerking!