Safaripark Beekse Bergen | januari 2012

Al sinds de oprichting van de WvP, in 2007, is het bestuur van de werkgroep in contact met zowel grote dierentuinen als kleinere dierenparken. Dit betreft niet alleen dierentuinen in Nederland maar dierentuinen verspreid door geheel Europa. Dat dit contact zijn vruchten afwerpt wordt eind 2011 bewezen door een uitwisseling van vogels tussen een lid van de WvP en Safaripark Beekse Bergen.

 

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek houdt sinds begin 2009 grote textorwevers (Ploceus cucullatus) in de collectie. Het safaripark is begonnen met een kleine groep vogels. Helaas zijn tot op heden kweekresultaten uitgebleven. Na overleg met de WvP is gebleken dat de geslachtsverhouding in de kweekgroep niet optimaal is, waarop de groep met zes poppen uit een andere Nederlandse dierentuin is aangevuld. De activiteit binnen de groep is hierdoor vergroot en de nestbouw is enorm toegenomen. Ook zijn er eieren op de grond gevonden, maar helaas heeft de uitbreiding nog niet geleid tot een heus broedresultaat.

 

Doordat een WvP–lid de focus heeft verlegd naar een andere Ploceidae–soort, is besloten om diens volledige kweekgroep grote textorwevers over te doen naar Safaripark Beekse Bergen. Deze kweekgroep bestaat grotendeels uit meerdere generaties nakweek dieren, voortgekomen uit twintig jaar passie voor deze prachtige soort. De kweekgroep, bestaande uit maar liefst 45 vogels, is aan de huidige groep toegevoegd en zal komend kweekseizoen vast voor nageslacht gaan zorgen.

 

Na eerder al een twintigtal wevers in de Zoo van Antwerpen geplaatst te hebben, is ook de uitwisseling met Safaripark Beekse Bergen een mooi resultaat van jarenlang goed contact en samenwerking. De samenwerking tussen de WvP en dierentuinen is voor beide partijen belangrijk. Zo wordt er "vers bloed" in de bestanden gebracht, desbetreffende bestanden kunnen beter in kaart worden gebracht en onze Ploceidae worden dankzij display in de dierentuin op de kaart gezet.

 

Al met al zijn wij als bestuur van de WvP erg tevreden met deze grote stap voorwaarts, wij danken Safaripark Beekse Bergen én onze leden dan ook zeer hartelijk voor de samenwerking!